Tarihçemiz
Suadiye semti sakinlerinden 27 kişi 1971 yılında bir araya gelerek mahallemize yakışır şekilde ve özellikle gençlerin deniz sporları ile yoğunlaşmasını sağlamak amacıyla bir Kulüp kurmak için kolları sıvamıştır. Evvela müteşebbis heyet kurulmuş ve tüzük çalışmaları tamamlanarak aynı yıl içinde 27 Eylül günü Dernekler masasına tescili yapılmıştır. Denize çıkış için o tarihte en müsait durumda olan Suadiye vapur iskelesi yanındaki kayalık alan çok kısa bir sürede doldurularak hazine adına 355 ada, 3 numaralı parsel olarak tescil edilmiş ve evvela iskele Denizcilik Bankasından kiralanmış daha sonra da hazine adına kaydedilen dolgu alan’ın Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğünden “gençlerin boş zamanlarının değerlendirilmesi” kapsamında Kulübe tahsisi sağlanmıştır. Yelken Federasyonuna da tescil edilen Kulübümüz’ün, artık mevzuat yönünden her şeyi ile o yıl içinde kuruluşu tamamlanmıştır.
Müteşebbis heyetin ve özellikle 1 no.lu kurucu üye Niyazi Atakan’ın katkılarıyla o tarihlerde yeni denize inen “optimist” teknelerinden 5 adet temin edilmiş ve gerek üye çocukları gerekse dışardan bu spora müsait görülen semt gençleri bir monitor (antrenör) nezaretinde yetiştirilmeye başlanmış ve evvela kendi aralarında müsabakalar düzenlenerek gelişmeleri sağlanmış daha sonra da rakip Kulüp sporcuları ile çeşitli yarışlarda Kulübümüz temsil edilmeye başlanmıştır.
İlk başlarda pek başarılı sonuçlar alınmasa da daha sonraki yıllarda, ilerde Türkiye Optimist şampiyonu olan Ahmet Aldıkaçtı gibi hem bu sınıf sporcular temayüz etmiş hem de “dingi”, “snipe”, “pirat” ve “şarpi” gibi diğer sınıf tekneleri filomuza katılarak, 3 ve 8 no.lu kurucu üyeler Tankut Ağan ve Reşat Uca ile pirat sınıfında, 10 no.lu kurucu üye Temuçin Kocatürk ile ise, artık şimdilerde kalmıyan “şarpi” sınıflarında başarılı sonuçlar alınmıştır. Ayrıca bugün yelken camiasının saygın ismi ve Kulübümüz Komodoru olan Selma Uca ile tanınmış bir gemi inşaat mühendisi olan ve birçok yatın yapımında imzası bulunan Tanju Kalaycıoğlu da o tarihlerde sporcu üye olarak Kulübümüzü bir çok yarışta başarıyla temsil etmiştir.
1985 yılındaki sahil yolu inşaatı sırasında Kulübümüze yapılan parsel tahsisi çözülmüş ve iskele ve yanındaki dolgu alan deniz altında kalmıştır. O tarihten bugüne kadar sahil ile temasımız maalesef kesilmiş olmakla birlikte Kulübümüz, üyelerinin fedakarlıkları ile her yıl Türkiye Yelken Federasyonu faaliyet programı dahilinde sayısız yat ve centerboard yarışları düzenleyip kupalar ortaya koyarak yelken sporunun geniş kitleler tarafından benimsenerek yayılmasını sağlamaya çalışmıştır.
Şüphesiz bu bakımdan kendimizi başarılı buluyoruz. Ancak yelken sporunun ayrıca eğitimini vermek Kulübümüzün esas amaçlarından biri olduğundan ve bu eğitimi sahilden başka bir yerde yapmamız mümkün bulunmadığından, Suadiye koyunda eğitim ve tekne muhafaza yeri taleplerimizi uzun yıllardır Belediye ve Milli Emlak’a yinelemekteyiz. Bugüne kadar tesis konusunda bir başarıya ulaşamadık ama ümidimiz de kesmedik. İnanıyoruz ki yakın zamanda bu amacımıza da ulaşacağız.